Vedeldad familjeugn byggd i Österrike
Kära Rado,
För ungefär 2 år sedan bestämde sig min svärfar för att bygga en vedeldad ugn för vårt eget bröd. Jag och min flickvän var väldigt entusiastiska och bestämde oss genast för att hjälpa honom. Men vi hade alla ingen aning om hur man bygger en sådan ugn.
Efter lite webbforskning hittade jag din sida (www.traditionaloven.com) och det var fantastiskt hur mycket detaljerad information du placerade där. Jag läste alla dina instruktioner, sammanfattade den mest importerade informationen och naturligtvis beställde jag dina CD-skivor med de detaljerade byggbilderna av traditionella vedeldade ugnar. Jag gav skivan till min svärfar i present på fars dag (jag vet inte om du känner till den här traditionen) och han var överlycklig. Vi gick genast ut i trädgården för att leta efter den bästa platsen för ugnen. Det var ett väldigt svårt beslut men till slut kom vi alla överens om en plats med väldigt lite utrymme direkt under husets tak. Det var inte säkert om det är möjligt att bygga en ugn på denna plats. Därför bestämde jag mig för att utveckla en detaljerad plan i ett CAD-program med de verkliga dimensionerna (se Backofen gesamt.jpg nedan bland bilderna).
Eftersom jag inte hade någon aning om vilka dimensioner brandtegelstenar i Österrike har, var jag tvungen att hitta producenter och förhandlare som erbjuder tegelstenar med en dimension ungefär till ditt. Under denna forskning hittade jag olika system hur man bygger golvet i kupolen. Således utvecklade jag olika varianter av kupolens golv. Vi bestämde oss för att bygga golvet med så kallade Quick-boards eftersom detta var den billigaste och enklaste lösningen för oss (Boden mit Quickboardplatten_1.jpg). Ett annat stort problem var väggen och takfoten på huset. Jag gjorde en lång research efter en billig lösning. Men jag hittade ingen. På grund av det bestämde vi oss för att köpa en dyr skorsten i rostfritt stål.
Efter detta steg har allt varit tydligt hyvlat och vi startade byggprocessen. Vi grävde ett hål, betongde botten, ugnsbottenplattan, ugnsgolvet, kupolen, betongbeklädnaden och ytterväggen med bakisoleringen emellan. (titta på bilderna) Vi eldade ugnen väldigt lågt för torkning. Första dagarna brände vi bara tidningar och sedan lade vi till små träbitar som blev större dag för dag. Sedan levererades den rostfria skorstenen och vi kunde börja med att installera den. På grund av höjden på husens tak var detta ett mycket spännande arbete. Men tack och lov var det ingen olycka och vi kunde först tända ugnen för fullt. Och vi bakade det första brödet i vår nya ugn. Det här var det bästa brödet vi någonsin ätit sedan dess.
Efter att vi började installera några optiska förbättringar av ugnen och till ugns omgivningar. Denna plats fick den vackraste platsen för min svärfars hus. Varje ny besökare säger bara: 'wow!! Har du verkligen byggt den själv? Jag vill också ha en sådan cool vedugn!” Nu eldas ugnen var tionde dag och vi bakar allt bröd vi behöver själva. Vi bakar också härlig pizza (med kvittot på din sida) (när vi bakade cirka 25 pizzor på en kväll), stekt gås och annat kött, torra äpplen, tomater och chili…
Tack så mycket för din fina, detaljerade beskrivning av hur man bygger en sådan ugn. Det var ett av de bästa besluten vi någonsin tagit att bygga ugnen med din beskrivning. Att bygga den här ugnen var ett stort äventyr och i slutändan en mycket stor framgång för oss alla.
Det skulle vara trevligt att se några av våra bilder på ditt galleri på webben.
Bästa hälsningar och hälsningar från hela familjen!
vänliga hälsningar
Robert
Neufelden Österrike
PS: Förlåt för min dåliga engelska.
Svara på den vedeldade familjeugnen byggd i Österrike:
7 kommentarer - lägg upp dina tankar
Kära Robert,
Hur mår du?!
Jag gillar alltid att titta på de vackra husen folk bor i runt om i Österrike. Förra gången vi stannade i Wien i 3 nätter (vi tillbringade var och en av dagarna med att utforska slottet Schönbrunn.) Vi älskade det i den aspekten att det har en enorm historia och vi gjorde massor av foton där.
Mycket intressant hus/ugnsprojekt; tack för att du skickade dina ugnsbilder till oss, vi älskar dem. Ni ser ut som en professionell byggare... eller hur?! Den höga skorstenslösningen var en bra idé. Skapar det ordentligt drag?, i denna längd bör det ge ett starkt drag. Tack för förklaringarna i din text, många kommer att ha nytta av det. Om du vill, vänligen maila mig också en text för varje enskild bild (2+ meningar som beskriver det kommer att vara bra), jag lägger till det separat. Många kommer att se den, även österrikare. TILL
får dagliga unika besökare ~5,5K och på vintern på ditt södra halvklot blir trafiken ännu större eftersom folk har mer tid att läsa mer. Det här NYA foto-/artikelgalleriet på webbplatsen har inte öppnats fullt ut för allmänheten ännu, min vän håller på att arbeta med det. Ytterligare 1 eller 2 veckor kommer det att vara bättre att länka till från andra delar av webbplatsen.
(Tyvärr är mitt tyska språk så gott som noll – men det är aldrig för sent att börja lära sig ett nytt språk.) På bilderna jag just skickade till dig är 1,5 kg tung surdegslimpa.
Bra vibbar kompis,
Gärna
det gör jag gärna
Kära Rado,
Jag håller med dig, Wien är en riktigt trevlig stad och speciellt
Schönbrunn är väldigt vackert.
Vi är inte alls professionella byggare, men vi gav det en chans ändå. Den höga skorstenen har en innerdiameter på 200mm ett isoleringsskikt på ca. 50mm i mitten och en ytterdiameter på 300mm. Skorstenens längd är ca 5,5m så det finns tillräckligt med drag!
Tack för att du placerade bilderna på din webbsida. I mejlet skickade jag några förklaringar till varje bild.
Ditt bröd ser väldigt gott ut. Vilket mjöl använder du? Våra vanliga brödlimpor väger max 1 kg. Men en vanlig bakdag behöver vi ca 5-7 kg mjöl. Vilket innebär att vi producerar ca 10-12 bröd. Vi tillsätter normalt surdeg till alla sorters bröd. Med surdegsbröd får man mersmak och i Österrike älskar vi detta.
Jag tittar just nu på din nya sida. Det börjar bli väldigt fint och jag kunde redan hitta min text och alla bilder. Du är så snabb! Jobbar du hela dagen?
Tack så mycket för alla!
Allt gott till dig!
Hälsningar
Robert
Av Robert
Hej Robert!
Tack för att du skickade fotobeskrivningarna, jag lägger till det nu. Ja jag agerade prompt eftersom jag inte är på utomhusjobb idag, vädret blir för varmt ute nu. Jag är glad att du gillar mitt bröd, jag slår vad om att ditt är lika gott.
Jag blandar även i surdeg som jag behåller från den senaste satsen. Och jag använder oblekt fint vetemjöl som har mer än 11 gram proteinmängd /per 100g mjöl (eller mer än 11% protein i mjölet.) Tro eller ej köper jag detta mjöl i Aldi eftersom andra butiker säljer mjöl med endast 10 % i protein (jag använder inte mjöl typ 00, finast malning 00, noll noll. Det skulle också fungera utmärkt men det är dubbelt så dyrt, skillnaden är liten så vad är poängen!) Aldi-butiker här säljer mest australiensiska produkter, och med detta menar jag mjöl, mejeriprodukter, kött, ägg. Dessutom är detta mjöl också lokalt och det fungerar perfekt för bakning och även för att göra pizzadeg. Det är mycket billigare än
fint vitt mjöl som säljs i andra butiker eller våra stormarknader (hur är det för den extrema konkurrensen? Passar oss bra.) Men jag tillsätter också 30% rågmjöl i mitt bröd, salt, 4 tsk torrjäst (det är 12 gram) , 2 skedar sojamjöl, C-vitamin (~ 1/5 av en sked jag köper det i hälsobutiken i pulverform), Enzym om jag har gjort det i förväg (i princip är det vatten från matlagningsskal från skalad potatis tillsatt i den totala mängden vatten – högar av skal kokas långsamt i liten mängd vatten så att det är koncentrerat, sakta sjudas i en gammal rostfri
stålgryta täckt med lock vid eldning och uppvärmning i ugn), även lite folsyra – tiamin. Vi filtrerar allt vatten för att konsumera hemma. För alla torra ingredienser mängd på exakt 1200 gram redan blandad använder jag exakt 865 milliliter vatten (går till 1 halv rumstemperatur och 1 halv varmvatten minuter efter kokning, därav enzymvätskan gjord av potatisskal som silas ut med valfri liten kökssikt.) Jag skulle vilja ersätta C-vitaminet med en mängd juice från kiwi... för ett test en dag. Att baka i ~200 grader Celsius, plus minus några grader är okej. Nu är det dags, om jag bakar den stora limpan du såg på bilden jag skickade till dig, den är från 1,2 kg torra ingredienser, jag bakar den i 60 minuter. Om jag delar degen från samma mängd på hälften som för att göra 2 mindre bröd låter jag dem grädda i 35 minuter. I princip tar jag ut den här typen av bröd (med tillsatt råg) ur ugnen när de redan ser väldigt mörkbruna ut. Åh, och innan de går in i ugnen blir de väl sprayade med saltvatten från den lilla handhållna plastflaskan. När bröden kommer ut efter gräddningen ser de ut som om de har kraftig skorpa, men detta ändras inom 2-3 timmar när de svalnar under lock. Kan skäras med stor kniv på härligt sätt. Det här brödet håller i 4 dagar och en del kan ligga i frysen under andra halvan av en vecka ... om du inte äter allt på samma dag.
Så här bakar jag mitt bröd. Jag kommer att göra en hel sida eller sidor om det. Boken som visas på botten av denna ugnsbyggnadsdetaljer sidan säger att jag ska använda envetemjöl ’. Men jag vet inte vad det där 'vetemjölet' är så jag använder mjölet jag nämnde här ovan, det har högre proteinhalt så förmodligen är det vad jag behöver använda :) för jag är nöjd med det!
det gör jag gärna
Bara en punkt till. För de familjehemsekonomer som kan se en fördel med det. Har du märkt tidpunkten på 30 till 35 minuter för att baka bröden av vanliga storlek? Om degen delas på mitten är den bara för den storleken. Du kan placera dessa mängder i vanliga brödformar och placera 6-8 av dem på en gång i en ugn av en storlek en liten köksugn har. Endast 35 minuters bakning. Om det är en elektrisk köksugn, värm upp den till 230C, placera alla brödformar i och efter det ändrar du tillbaka ugnstemperaturvredet till 200C. Det är alltid bra att hänga rostfritt stål i ugnen ugnstermometer så att du kan avläsa temperaturen som den verkligen är. Det är ett väldigt gott bröd. Det kan också hämtas från din plats medan det fortfarande är varmt. Ett brödmjöl köpt i storpack kan också användas. Hur många kan du baka på 34″ x 40″ stor yta i en vedeldad brödugn när du laddar om partier? Bara en idé.
det gör jag gärna
Jag var bara tvungen att säga att jag har ägnat morgonen åt att titta på vedeldade ugnsidéer och din är den absolut vackraste. Ganska attraktivt ugnsresultat du byggde. De flesta är bara för funktionalitet och ganska plana utseende. Bra jobbat!!!
Tack för att du delar med dig,
Råna
av Rob P
Brotbacken, ditt hembakade bröd, ser väldigt gott ut :)
Förbi skorstensrör
Jag älskar det kreativa sättet du har konstruerat din skorsten för att gå ut genom husets tak. Jag kommer att kopiera den här idén för att få rökkanalen att stiga från baksidan av min ugn eftersom den främre halvan kommer att vara inne i ett lusthus och vi vill inte slå genom taket!
Hur kopplade du rökkanalen till eldstaden? Täckte du det horisontella röret med isolering också?
Tack för att du delar med dig av CAD-bilderna, de är väldigt användbara!
Vänliga Hälsningar
Nancy från England.
Av Nancy